En riktig husmor!

Att baka kakor och duka ett festligt kaffebord är alltid roligt. Inte bara när det kommer främmande – en riktig husmor tycker också om att då och då överraska sin familj med något extra gott. Om inte så vill hon gärna själv åstadkomma det goda doppet till födelsedagar och andra tillfällen när det ska vara lite extra festligt i hemmet. På så sätt skapar hon en angenäm stämning och god tradition kring högtidsdagarna som särskilt barnen längtar efter och aldrig glömmer. ” Mors goda julpepparkakor och den hemgjorda födelsedagstårtan” är väl sådana där ljusa minnen som de flesta människor gömmer på från sina barndomshem.

Men gör man sig besväret att baka ska man ha tillförlitliga recept att gå efter. Annars äventyras både pengar och dyrbar arbetstid……. 

Vad tusan är det jag sitter här och skriver? Nu undrar ni väl om jag blivit skvatt galen och alldeles skogstokig men lugn bara lugn. Orden är inte mina.

Jag sitter bara och läser förordet i salig svärmor Stinas gamla ex av klassikern, Sju sorters kakor som sedan en tid tillbaka bor här i vår kokbokshylla. Det är en utgåva från 1957 och enligt texten på baksidan kostade det 4.75  friska riksdaler att införskaffa den då när det begav sig.

2016-10-15-14-38-132016-10-15-14-32-24

Ja, vad säger man. Jag kan inte låta bli och le för mig själv när jag läser. Det är väl en evinnerlig tur att det hänt en del sen 1957. Tufft att vara husmor på den tiden.

Jag förundras också över att kex stavas käx, att det finns recept på Tattarbröd, att Sacherkaka benämns som en kaka i herrsmak. Jag ler åt gamla recept på klassiker som Radiokaka, Syltkakor och Brysselkäx. Ja, jösses! Jag är rätt glad att jag inte var ung på den här ojämställda tiden.

wp-1476607232094.jpg

En reaktion på ”En riktig husmor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s